به انقباض غیر ارادی واژن به هنگام دخول آلت تناسلی یا هر جسمی (مانند تامپون) واژینیسموس گفته می شود که ممکن است همراه با درد باشد. احساس درد و ناراحتی به هنگام دخول، به ویژه در مواقعی که زن برای داشتن رابطه جنسی کامل آماده نیست، طبیعی خواهد بود. اما این شرایط زمانی یک بیماری تلقی می شود که زن علاوه بر داشتن شرایط مناسب برای رابطه جنسی، اما همچنان به هنگام دخول و حتی معاینه توسط پزشک با درد شدیدی مواجه می شود. در این مقاله قصد داریم شما را با درمان واژینیسموس یا همان دخول دردناک آشنا کنیم.
واژینیسموس چیست؟
واژینیسموس (Vaginismus) هنگامی است که ماهیچههای واژن زنان در هنگام ورود چیزی مانند تامپون یا آلت تناسلی ، منقبض یا اسپاسم شده و این وضعیت می تواند از احساس ناراحتی خفیف تا کاملا دردناک متغیر باشد. به این بیماری دخول دردناک یا بیماری واژینیسم نیز گفته می شود. اغلب زنانی که به این بیماری مبتلا هستند، اغلب به هنگام برقراری رابطه جنسی و انجام معاینه رحم، درد متوسط تا نسبتا شدید را تجربه می کنند.
به طور کلی واژینیسموس به نسبت شدت ناراحتی در بانوان به دو دسته تقسیم بندی می شود که عبارتند از:
1- اولیه
در نوع اولیه امکان دخول آلت تناسلی بدون درد وجود نداشته و علاوه براین، زن ناراحتی و درد شدیدی را به هنگام ورود هر جسم دیگر به داخل واژن از جمله تامپون و اسپکولوم واژینال (وسیله معاینه زنان) تجربه می کند. به این حالت واژینیسموس اولیه یا مادام العمر گفته می شود.
2- ثانویه
بر خلاف نوع اولیه، واژینیسموس ثانویه اغلب در زنانی رخ می دهد که قبلاً بدون درد رابطه جنسی داشته است، اما بعد از آن دخول دشوار یا غیرممکن می شود که به آن واژینیسموس اکتسابی نیز می گویند.
علائم واژینیسموس
رابطه جنسی دردناک (dyspareunia) اغلب اولین علامت واژینیسم است و این درد تنها با دخول اتفاق افتاده و معمولا با خروج آلت از بین می رود. برخی از زنان علاوه بر درد سوزش را نیز احساس می کنند. همچنین بسیاری از زنانی مبتلا به این بیماری، هنگام گذاشتن تامپون یا معاینه رحمی توسط پزشک زنان نیز احساس ناراحتی و درد می کنند. اکثر زنان با بیماری واژینیسم از رابطه جنسی و درد هنگام دخول ترس داشته و به همین دلیل میل جنسی خود را از دست می دهند. توجه داشته باشید که این علائم غیرارادی هستند و یک زن نمی تواند بدون درمان آن ها را کنترل کند.
علت بیماری واژینیسم
علت ایجاد این بیماری اغلب از سوی پزشکان ناشناخته است، امامعمولا با اضطراب یا ترس از داشتن رابطه جنسی مرتبط است. به هر حال کاملا مشخص نیست که اضطراب باعث واژینیسم می شود یا واژینیسموس سبب اضطراب و ترس از برقراری رابطه جنسی می گردد. برخی از زنان در همه موقعیت ها و با هر وسیله ای درد و ناراحتی را حس می کنند. در حالی که برخی از زنان تنها به هنگام آمیزش جنسی دچار این مشکل می شوند. در چنین شرایطی احتمال اینکه ترس از دخول سبب این بیماری باشد، بیشتر است. البته توجه داشته باشید سایر بیماری های زنان مانند عفونت و خشکی نیز می تواند باعث مقاربت دردناک شود. بنابراین مراجعه به متخصص زنان و زایمان برای تشخیص علت این بیماری ضروری است.
بیشتر بخوانید: درمان بی اختیاری ادرار در بانوان
تشخیص واژینیسموس
برای تشخیص بیماری واژینیسم پزشک پس از گرفتن شرح حال بیمار، معاینه لگنی انجام داده و شرایط جسمی بیمار را بررسی می کند. در صورتی که علت دخول دردناک بیماری زنان مانند عفونت واژینال تشخیص داده شود، مراحل درمان بیماری آغاز می شود. در شرایطی که بیمار به هنگام معاینه نیز از درد شکایت کند، دکتر زنان فرد را با حرکات آرام و آهسته آماده کرده یا تمریناتی برای آرام سازی عضلات واژن می دهد. توجه داشته باشید در برخی موارد متخصص زنان تشخیص می دهد که علت درد به حالات روحی و روانی بیمار مرتبط است و بیمار از نظر جسمی در سلامت کامل به سر می برد. در چنین شرایطی مراجعه فرد به روانپزشک یا روانشناس می تواند به درمان این مشکل کمک کند.
راه های درمان واژینیسم
اولین قدم برای درمان واژینیسموس مراجعه به متخصص زنان و تشخیص علت دخول دردناک است. به طورکلی مهمترین روش هایی که برای درمان این بیماری توصیه می شود، به شرح زیر است:
ژل های روان کننده لوبریکانت
معمولا درمان واژینیسم هایی که به دلیل عدم رابطه جنسی در گذشته یا خشکی واژن اتفاق می افتند با درمان های ساده ای مانند ژل های روان کننده (لوبریکانت) برطرف می شود. به طور کلی استفاده از مرطوب کننده و روان کننده های واژینال برای زنان یائسه، دختران بدون تجربه رابطه جنسی و زنانی که به تازگی زایمان طبیعی داشته اند بسیار موثر است.
انجام تمرینات کگل
تمرینات کگل مربوط به ماهیچه های کف لگن است که به آرام سازی عضلات واژن و لگن کمک می کنند. در ورزش کگل با انقباض و رهاسازی، ماهیچه های لگن تقویت شده و از انقباض های غیر ارادی عضلات واژن درهنگام رابطه جنسی جلوگیری می شود. برای رسیدن به نتیجه مطلوب این تمرینات باید به طور منظم و روزانه برای چندین ماه انجام شود.
پروتز درمانی
یکی دیگر از روش های درمان واژینیسم، پروتز درمانی است که توسط متخصص زنان و زایمان انجام می شود. در این روش پزشک از پروتزهای مخصوصی در واژن استفاده می کند تا این ناحیه مقداری باز شده و در هنگام دخول به صورت غیر ارادی منقبض نشود.
تزریق بوتاکس
همان طور که می دانید بوتاکس خاصیت فلج کنندگی عضلات را دارد، لذا در موارد بسیار حاد از تزریق بوتاکس برای این بیماری استفاده می شود. بدین صورت که پزشک در هر فاصله زمانی مشخص (بین 6 تا 12 ماه) بوتاکس را به عضلات ناحیه تناسلی زن تزریق کرده و به موجب آن، عضلات واژن شل می شوند. توجه داشته باشید که فاصله زمانی تزریق ها باتوجه به شدت بیماری در هر فردی متفاوت است.
استفاده ازRF
این درمان یکی از روش های نسبتا جدیدی است که به کمک آن به رهاسازی و انقباضات غیراردای واژن کمک می شود. بدین صورت که امواج الکترومغناطیسی به اندان تناسلی زن تابیده شده و مولکول ها و بافت ماهیچه ای واژن تغییر می کند. در نتیجه فرد با انقباض کمتری هنگام دخول مواجه می شود.
جراحی واژن
برخی افراد ممکن است که در گذشته جراحی بر روی ناحیه تناسلی انجام داده باشند و پس از آن به دلیل انسداد دهانه واژن، دخول با درد و ناراحتی همراه شود. در چنین مواردی پزشک با عمل جراحی بخش مسدود شده را باز یا به اصطلاح واژن را بزرگ می کند.
توصیه های پایانی
به طور کلی درمان واژینیسموس باید زیر نظر پزشک انجام شده و در این میان همکاری همسران نیز نقش اساسی در پیشرفت درمان دارد. توجه داشته باشید چه در شرایطی که انقباضات واژن به هنگام دخول غیر ارادی بوده یا ترس از رابطه سبب آن شده است، باید بدانید که حفظ آرامش کلید اصلی درمان این بیماری خواهد بود. بنابراین، حضور همسران و دلگرمی آنان می تواند شرایط روحی و جسمی زنان را تا حد زیادی بهبود ببخشد.
0 دیدگاه